Alkoholne pijače

alkoholne pijačeProdaja alkoholnih pijač je strogo regulirana z zakonodajo. Prodaja alkohola je prepovedana osebam mlajšim od 18 let. Alkoholne pijače je možno kupiti skorajda v vseh trgovinah, na bencinskih servisih (prodaja je omejena na določene ure) in v specializiranih trgovinah. Ena izmed takšnih specializiranih trgovin je tudi spletna trgovina RR Selection, ki se ponaša s pestro ponudbo alkoholnih pijač. V trgovini je možno kupiti slovenske in tuje alkoholne pijače, likerje in vino. Med najbolj prodajane pijače sodijo: gin, viski, rum, konjak, vodka in vino. V ponudbi imajo tudi darilne sete in kozarce.

Alkoholne pijače so fermentirane iz sladkorjev, ki se nahajajo sadju, jagodah, žitih in drugih sestavinah, kot so rastlinski sokovi in gomolji ter jih je mogoče destilirati, da se prvotna tekočina reducira v tekočino z veliko večjo vsebnostjo alkohola. Fermentacija je proces pri katerem kvasovke ali bakterije reagirajo s sladkorji v hrani. Stranski produkt v procesu pridobivanja alkoholnih pijač sta etanol in ogljikov dioksid. Etanol in voda sta glavni sestavini večine alkoholnih pijač, čeprav je lahko v nekaterih zelo sladkih likerjih vsebnost sladkorja višja od vsebnosti etanola.

Alkoholna pijača je pijača, ki vsebuje etanol, splošno znana kot alkohol. Alkoholne pijače so razdeljene v tri splošne razrede: pivo, vino in žgane pijače. Najpogosteje se pri pridobivanju alkohola uporabljajo sladkorni trs, ječmen, koruza, pšenica in krompir.

Uživanje alkoholnih pijač ima v mnogih kulturah pomembno družbeno vlogo vendar je proizvodnja in potrošnja v številnih državah zaradi problemov, ki jih lahko prinese prekomerno uživanje alkohola, strogo regulirana. Svetovna industrija alkoholnih pijač je leta 2018 presegla 1 bilijon dolarjev.

Koncentracija alkohola v pijači je običajno navedena kot volumski odstotek alkohola (koliko ml čistega etanola je v 100 ml pijače). Žganje, ki vsebuje zelo visoko stopnjo alkohola in ne vsebuje dodanih arom, se običajno imenuje nevtralno žganje. Večina kvasovk se ne more razmnoževati, če je koncentracija alkohola višja od približno 18 %, tako da je to praktična meja za moč fermentiranih pijač, kot so vino, pivo in sake.