Hladilniki in klimatske naprave

Hladilnik je lahko profesionalni ali hišni aparat, sestavljen iz toplotno izoliranega prostora in toplotne črpalke, ki prenaša toploto iz notranjosti v zunanje okolje, tako da se njegova notranjost ohladi na temperaturo pod sobno temperaturo. Hlajenje je najpomembnejša tehnika shranjevanja hrane po vsem svetu. Nižja temperatura zmanjša možnost razmnoževanja bakterij, zato hladilnik zmanjša stopnjo kvarjenja. Hladilniki vzdržujejo temperaturo nekaj stopinj nad lediščem vode.

Prvi sistemi za hlajenje hrane so delovali s pomočjo ledu. Umetno hlajenje se je začelo sredi 1750-ih in razvilo v zgodnjih 1800-ih. Prvi komercialni stroj za izdelavo ledu je bil izumljen leta 1854. Leta 1913 so naredili hladilnike za domačo uporabo. Domači zamrzovalniki kot ločeni predelki so bili predstavljeni leta 1940. Zamrznjena živila, ki so bila prej luksuzni predmeti, so postala običajna. Zamrzovalne enote se uporabljajo tako v gospodinjstvih kot tudi v industriji in trgovini. Profesionalni hladilniki in zamrzovalniki so bili v uporabi skoraj 40 let pred običajnimi domačimi modeli. Gospodinjski hladilniki in zamrzovalniki za shranjevanje živil so izdelani v različnih velikostih. Med najmanjšimi so hladilniki tipa Peltier, namenjeni hlajenju pijač. Velik gospodinjski hladilnik je visok kot oseba in je lahko širok približno en meter.

Klime in klimatske naprave

Klime odstranjujejo toploto iz zaprtega prostora in tako v njem ustvarjajo bolj ugodno klimo. Klime v nekaterih primerih tudi nadzorujejo vlažnost v prostoru. Klimatizacijo je mogoče doseči z uporabo mehanske klime ali z različnimi drugimi metodami, vključno s pasivnim hlajenjem in prezračevanjem. Klimatske naprave segajo že v prazgodovino. Stari Egipčani so uporabljale široko paleto tehnik pasivnega klimatiziranja. Te tehnike klimatiziranja so se razširile še v vrsto drugih držav. Šele v 20, stoletju so pasivne tehnike klimatiziranja zamenjale klime.

Klime  nam omogočajo, da v notranjost stavbe ostane relativno konstantna klima, v veliki meri neodvisna od sprememb zunanjih vremenskih razmer. To je še posebej pomembno v vročih delih sveta, kjer so klime neobhodno potrebne. Prav tako nam klime omogočajo graditev stavb z globokim tlorisom. Klime se izdelujejo v različnih velikostih. Od majhnih, ki se uporabljajo v avtomobilih in enoposteljnih sobah, do velikih enot, ki hladijo velike stavbe. Sedaj postajajo pogoste tudi toplotne črpalke, ki se uporabljajo tako za ogrevanje kot za hlajenje.