Maribor kulturna prestolnica Evrope

Letos nosi Maribor prestižen naziv kulturne prestolnice Evrope. Želimo jo oblikovati v smeri človekoljubja in medsebojne pomoči.
Vse svoje moči usmerjamo v to, da bi izboljšali življenja vseh občanov in ozaveščali ljudi o človeških vrednotah, miru in solidarnosti. V letu 1999 se je Maribor pridružil organizaciji Mayors for Peace (Župani za mir), da bi okrepili prizadevanja za boljša in mirnejša življenja občanov in doprinesli k ohranjanju svetovnega miru. Želimo vzpostaviti medkulturne in medreligijske dialoge in poskrbeti za vse tiste, ki potrebujejo pomoč.

Zaradi tega podpiram številne humanitarne projekte in dogodke. V letu 2007 smo pričeli s humanitarno akcijo »Darujmo s srcem«. V teh letih smo s pomočjo donacij podjetij in posameznikov zbrali okrog 314 tisoč evrov in pomagali več kot 2600 družinam in posameznikom. V lanskem letu smo povabili osnovne šole in vrtce k sodelovanju in se pridružili mednarodnemu projektu »Vetrnice za mir«. Na mednarodni dan miru se je v Mestnem parku vrtelo 450 vetrnic in nas opominjalo na pomen miru v vsakdanjem življenju.

Ob zadnjem obisku Njegove svetosti Dalajlame leta 2010 smo si zastavili ambiciozen cilj, da organiziramo srečanje Nobelovih nagrajencev za mir.
V času, ko se soočamo s krizo vrednot in zaupanja ljudi, je tak obisk zelo pozitiven, hkrati pa je obisk tako pomembnih in visokih gostov dodana vrednost dogajanja v času Evropske prestolnice kulture.

Nobelovi nagrajenci za mir se bodo v Mariboru srečali 17. maja 2012 ob 10. uri v Veliki dvorani Slovenskega narodnega gledališča ter z nami delili svoje poglede in razmišljanja o pomenu dialoga in solidarnosti v času globalne krize.

Podprite nas pri širjenju miru, spodbujanju strpnosti in človekoljubnosti – pridružite se nam med 15. in 17. majem v Mariboru!

Franc Kangler

Župan

Mestne občine Maribor