Maribor – mesto priložnosti

Maribor je kot univerzitetno, gospodarsko, športno, turistično in kulturno središče severovzhodne Slovenije drugo največje mesto v državi, a hkrati simpatično majhno in zeleno, vpeto v čudovito naravo Pohorja na eni in vinorodnih gričev na drugi strani ter reke Drave, ki se vije skozenj. Maribor je v slabem tisočletju doživljal vzpone in padce ter kljub vsemu zmeraj našel nove poti razvoja. Živahen utrip z vrhunsko kulturo in prireditvami, bogata vinska tradicija z najstarejšo trto na svetu, izjemne možnosti za raziskovanje, sprostitev, gibanje, zabavo, srečanja ter sloves sproščene odprtosti in gostoljubnosti so pripeljali Maribor tudi do nazivov Evropska prestolnica kulture 2012 in Evropska prestolnica mladih 2013 ter gostitelja Svetovnega mladinskega prvenstva v šahu 2012.

Mesto najstarejše trte na svetu
Prijetno staro mestno jedro vabi k sprehodu po dravskem nabrežju ter živahnih ulicah in trgih, kjer se zgodovina in tradicija mešata z dinamičnostjo in sodobnostjo. Naj vas očara najstarejši predel mesta, Lent, z najstarejšo trto na svetu, vpisano v Guinnessovo knjigo rekordov, in s Hišo Stare trte. Srednjeveški stolpi in ostaline mestnega obzidja, Grajski trg z gradom in muzejem, Glavni trg s Kužnim znamenjem in Rotovžem, Slomškova Stolnica z razglednim stolpom, židovska sinagoga ter gledališča, muzeji, galerije in razstavišča sodijo med vrhunske mariborske znamenitosti zgodovinske dediščine, kulture in umetnosti.

Zeleno mesto
Mestne ulice vas pripeljejo vse do enega najlepših slovenskih mestnih parkov. Povzpnite se na Piramido in Kalvarijo, mestna vinska griča s čudovitim razgledom. In spustite se v vinsko podzemlje ene najstarejših in največjih vinskih kleti Evrope – Vinagovo klet. Po Dravi se vsekakor popeljite s tradicionalnim splavom ali sodobno ladjico, ki ponujata mikaven pogled na mesto.

Naj vas zajame vrtinec prireditev, od slavnega Festivala Lent, vinsko-kulinaričnega Festivala Stare trte, gledališkega Borštnikovega srečanja, glasbenega Festivala Maribor do svetovnega pokala v smučanju Zlata lisica in številnih drugih kulturnih, športnih in zabavnih dogodkov, ki poživijo mariborski vsakdan.

Več o znamenitostih Maribora lahko preberete tukaj.

Dobrodošli v Mariboru – Evropski prestolnici kulture!