Obrezovanje jablan

Za obrezovanje listopadnih in sadnih dreves kot tudi jablan se priporoča uporaba ostrih škarij. Ostre škarje namreč omogočajo čiste in enostavne reze. Pred obrezovanjem jablan je priporočljivo škarje nabrusiti, da bo njihovo rezilo dovolj ostro za enostavno obrezovanje vej, ki jih ima jablana.  Kot ukrep za preprečevanje prenosa eventuelnih bolezni iz drevesa na drevo potopite rezila vaših škarij za obrezovanje vsaj za 30 sekund v raztopino alkohola, da se obrezovalne škarje razkužijo. Nato lahko nadaljujete z obrezovanjem drugega drevesa, jablane, slive, češnje, hruške ali drugega sadnega drevja.

Julij je mesec za obrezovanje sadnega drevja, še posebej tistega, ki je staro že nekaj let. V kolikor obvladamo tehniko obrezovanja dreves lahko že nekaj ​​preprostih, dobro postavljenih rezov zelo izboljša plodnost drevesa, hkrati pa tudi omeji velikost drevesa, kar zagotavlja, da ostane drevo dovolj kompaktno za majhen vrt.

Odstranjevanje nove rasti v poletnih mesecih odpre listno krošnjo in pronicanje svetlobe v krošnjo kakor tudi izboljša samo kroženje zraka. To odvrača škodljivce in drevesne bolezni, ki uspevajo v zaščitenih razmerah. Prav pravilno obrezovanje dreves zmanjša količino vode, ki jo drevo potrebuje, saj se večina vode izgubi skozi liste. To pomeni, da se lahko več vode, ki jo prevzamejo korenine, usmeri v plodove, ki se razvijajo na drevesu. Odstranjevanje listja pa kakor smo že omenili, pripomore tudi k temu, da lahko precej več sončne svetlobe doseže plodove.

Pravilno obrezovanje jablan poskrbi za lepša in bolj zdrava drevesa jablane, hkrati pa tudi podaljša življenjsko dobo in produktivnost sadnih dreves in jablan. Neobrezana ali slabo obrezana sadna drevesa so lahko zaradi lomljenja vej tudi precejšnja nevarnost tako za ljudi kot tudi za premoženje.

Obrezovanje sadovnjakov se razlikuje od obrezovanja krajinskih dreves. Namen obrezovanja sadnih dreves in jablan v sadovnjaku je povečati rodnost plodov. Krajinsko obrezovanje dreves pa je običajno namenjeno ohranjanju naravne oblike dreves, njihovemu zdravju in dolgoživosti ter zmanjšanju nevarnosti, ki nastanejo zaradi nepravilnega obrezovanja in neomejene rasti vej.

Listopadna drevesa lahko obrezujete v obdobju mirovanja, to se pravi, ko listje odpade oktobra ali novembra, vendar je vseeno priporočljivo da to počnemo od januarja do marca. Več informacij o obrezovanju drugega sadnega drevja pa si preberite tukaj: https://www.lesjezlato.si/obrezovanje-sadnega-drevja/.