Partnerji

Potujoča svetovna razstava otroških umetnin
Slovenski Center za državljansko vzgojo v partnerstvu z ameriško organizacijo CITYarts iz New Yorka organizira postavitev in slovesno otvoritev potujoče svetovne razstave otroških likovnih del »Koščki za mir / Pieces for Peace«. Razstavo sestavlja 300 »koščkov« – izbranih umetniških del otrok iz 65-tih držav sveta, ki so skozi ustvarjalni proces poskušali odgovoriti na vprašanje: »Kako si predstavljam mir?« Projekt je nastal v ZDA po tragičnem 11. septembru in njegov cilj je spodbujanje medkulturnega sožitja ter povezovanje mladih vsega sveta skozi vrednote in skupno umetniško ustvarjanje. Na ogled bodo tudi dela slovenskih otrok, ki so nastala v delavnicah v letih 2011-2012. Razstava je obiskala že 17 lokacij na svetu vključno z sedežem OZN v New Yorku, Evropskim Parlamentom v Bruslju, Izraelom in Berlinom, na ogled pa je tudi njena spletna verzija na http://www.cityarts.org/Pieces-for-Peace/view-artworks/.

Center za državljansko vzgojo / Šola za mir je slovenski predstavnik v največji evropski mreži za državljansko vzgojo DARE ter član najstarejše svetovne nevladne organizacije za učenje človekovih pravic in vzgojo za mir »EIP« s posvetovalnim statusom pri OHCHR, UNESCO in Svetu Evrope. Je tudi dobitnik Listine Mestne občine Maribor za leto 2009 za prizade vanja pri ures ničitvi univerzal nih načel državljanske vzgoje v Sloveniji in izjemen prispevek k ugledu našega mesta doma in v mednarodnem prostoru .

Dogodek je finančno podprlo Veleposlaništvo ZDA v Republiki Sloveniji.

Organizacija Art of Reconciliation in umetniki the Bogside Artists

Organizacija Art of Reconciliation spodbuja in prireja mednarodne umetniške projekte s ciljem sprave.

The Bogside Artists so trije irski umetniki, prijatelji in dolgoletni aktivisti. Igrali so pomembno vlogo v procesu sprave, ki se na Severnem Irskem še ni zaključil. Medtem ko sta John Hume in David Trimble kot politika poskušala doseči mirovni sporazum, so the Bogside Artists slikali zgodbe takratnih nemirnih časov. Prek svojih stenskih poslikav so ljudem pokazali krute realnosti vojne in kljub temu uspeli prenesti pozitivna in trajna sporočila miru.

“Vedeli smo, da ne bomo spremenili sveta, vedeli smo, da ne bomo spremenili družbe, toda vsaj pripravljeni smo bili poskusiti.” The Bogside Artists

Priznani irski umetniki bodo med 18. aprilom in 15. majem 2012 pri Slovenskem narodnem gledališču Maribor slikali t.i. »Peace Mural«. Svečano odkritje bo 17. maja 2012 ob 11:40 ob prisotnosti Nobelovih nagrajencev za mir in župana Mestne občine Maribor, g. Franca Kanglerja.

CDV

CityArts

Koščki za mir / Pieces for Peace