Kakšne kvalitete so rabljeni otroški vozički? Je smiseln njihov nakup?

Ker vsi mladi starši vselej nimajo na voljo dovolj finančnih sredstev, si velikokrat ne morejo kupiti novega otroškega vozička. Zato ni nič nenavadnega, da lahko pogosto vidimo, kako mlade mamice iščejo ali kupujejo rabljene vozičke. Nas je zanimalo predvsem, na kaj naj bodo starši pozorni pri rabljenih vozičkih in kjer vse se slednji prodajajo. Kakovostni vozički lahko preživijo več otrok. Starši, ki se odločijo, da bodo imeli več otrok, lahko prvi voziček prihranijo tudi za drugega ali tretjega. Za slednje je seveda smiselno, da kupijo voziček v nevtralni barvi, kar pomeni, da ga bodo lahko v prihodnje uporabili tako pri punčki, kakor fantku. Prav tako je smiselno pri večih otrocih kupiti rabljene vozičke. Rabljeni vozički so lahko dokaj ugodni, a so hkrati še vedno kvalitetni.

Pomembno je samo, da so lepo ohranjeni, da ni poškodovano karkoli, kar bi lahko vplivalo na otrokovo varnost in udobje. Pomembno je, da se preverijo kolesa, da se preveri tkanina, da se preveri vzdrževanje, itd. Z nekoliko sreče lahko kupimo voziček, ki zgleda kakor nov. Ravljeni vozički niso nič slabši kakor novi, problem se lahko pojavi le v stabilnosti in v dotrajanosti ohišja ali materialov. Kot smo že večkrat omenili, so naši malčki pravi raziskovalci, tekom odraščanja pogosto poskušajo, kje so meje, do kod smejo, tako lahko kaj hitro odlomijo kakšen kos ohišja, lahko strgajo prevleko oziroma tkanino, itd. Pogosti sprehodi pa lahko pustijo svoje posledice tudi na pnevmatikah, ki lahko s časom pričnejo spuščati ali so prekomerno obrabljene.

V takšnem primeru je potrebno preveriti, koliko bi nas stali novi deli za voziček, saj se lahko kaj hitro zgodi, da bo nakup novih delov podražil voziček in bo lahko slednji celo dražji od novega. Vozički morajo tekom svojega nastanka skozi številna testiranja, slednje sicer ne pomeni, da je prav vsak voziček, ki ga izdelajo stestiran, vendar so testiranja izvedena na naključnih vozičkih. To pomeni, da lahko pride v trgovino tudi kakšen nov voziček, ki bo imel napako ali ne bo ustrezal vsem standardom. V tem primeru je potrebno uveljavljati garancijo. Otroški vozički so neke vrste avtomobili, ki so namenjeni najmlajšim, zato jih večina po prenehanju uporabe proda. Seveda pod pogojem, da voziček ni prekomerno obrabljen.

Strokovnjaki sicer pri vozičkih ne morejo navesti, katera je tista starost do katere je smiselno voziček uporabljati, vsekakor pa je pomembno, da slednji zadovoljuje vse standarde glede varnosti in udobja. V preteklosti so bili otroški vozički redkost, mnogi starši jih niso imeli in so otroka nosili ali zanje izdelali posebne košare v katerih so jih prenašali in vozili. Dandanes je seveda drugače, vozički so dosegljivi vsem staršem, tusti tistih, ki pogosto nimajo denarja za nov nakup, saj se vedno najdejo dobri ljudje, ki pomagajo in podarijo voziček. Res pa je, da so ti starši nekoliko omejeni glede svojih želja in pričakovanj, prav tako njihovi otroci. A kot pogosto slišimo pregovor: Podarjenemu konju se ne gleda v zobe. Prav tako pa ne moremo pričakovati, da nam bo nekdo podaril popolnoma nove izdelke.

 

Vozički takšni ali drugačni, za vsak okus nekaj.