Toplotna črpalka za sanitarno vodo

crpalka sanitarna vodaTrenutno najcenejši in naravi najbolj prijazen način segrevanja sanitarne vode je toplotna črpalka za sanitarno vodo.  Toploto pridobiva s pomočjo okolice. Glede na vrsto izkorišča moč zraka, vode ali zemlje. S pomočjo elektrike segreva vodo v bojlerju. Na to so lahko povezani tudi solarni paneli ali toplotna črpalka s katero ogrevamo hišo.  Toplotna črpalka za sanitarno vodo se v Sloveniji vgrajujejo že več kot dvajset let. Današnji modeli so dobro preizkušeni. Začetne napake so že zdavnaj odpravljene. Moderne črpalke se le redko kvarijo. Potrebujejo le minimalno vzdrževanja.

Večina jih segreje vodo do 55◦C. Toplotna črpalka za sanitarno vodo lahko segreva vodo tudi na manj stopinj, če tako vroče vode ne potrebujemo. V hladni vodi pa se rada pojavi legionela. Zato imajo črpalke avtomatsko funkcijo termične dezinfekcije. Vsakih štirinajst dni se sama vklopi. Vodo segreje na 65◦C in s tem uniči morebitno legionelo. Ko doseže željeno temperaturo, se takoj vrne na normalno delovanje.

Solarna toplotna črpalka za sanitarno vodo deluje na sončno energijo. Sočni kolektorji zbirajo sončne žarke, kadar je vremo lepo. Za obdobja, ko nam vreme ni naklonjeno, moramo dodatno priklopiti še en vir ogrevanja vode. Lahko se odločimo za elektriko, kurilno olje, biomaso ali kaj drugega.

Pomembno je, kam črpalko postavimo. Toplotna črpalka za sanitarno vodo med delovanjem ohlaja okolico. Zato jo moramo postaviti v zračen prostor. Običajno stojijo v kleteh in shrambah. Tam jo moramo občasno malo očistiti prah z nje. Lahko se nam zamašijo lamele uparjalnika. Te najlaže očistimo z sesalcem ali kompresorjem zraka. Prvi pregled pride na vrsto dve leti po priklopu. Takrat se odstrani odvečni vodni kamen in preveri protikorozijsko zaščitno anodo. Če te ne menjamo redno, izgubimo garancijo na izdelek.

Toplotna črpalka za sanitarno vodo je dovolj enostavna, da si jo lahko zmontiramo sami. Če pa niste ravno strokovnjaki, je vseeno bolje da to za vas stori pooblaščeni serviser.