Večerne obleke

večerne oblekeVečerne obleke imajo danes izredno širok razpon. Včasih so bile večerne obleke narejene iz organze, tafta in satena, bile so izredno bogate in široke. Kasneje so se pojavile ožje večerne obleke, ki so bile iz težjih materialov, kot sta na primer svila in žamet. Danes so za večerne dogodke velikokrat uporabijo tudi koktajl obleke, ki so večinoma narejene iz lažjih tkanin kot na primer bombaž, šifin in čipke. Kot takšne so večerne obleke dandanes kot nalašč za formalne dogodke, so primerne in hkrati ne preveč elegantne.

Priložnosti, ki zahtevajo formalne obleke so poroke, pogrebi, plesi, maturantski plesi, opere in posebne večerje. Pri porokah morajo ženske paziti, da ne preglasijo neveste. Namesto do tal segajočih oblek, so bolj primerne midi obleke. Prav tako niso primerne preveč okrašene obleke. Moški morajo nositi obleko in kravato, ne glede na okolje poroke. Ni pomembno če je dress code casual.

Kavbojke, majice s kratkimi rokavi, kratke hlače in superge niso nikoli primerne za poročnega gosta. Izkazati je treba spoštovanje do ženina in neveste tako, da se oblečete formalno. Pravilno bi bilo, da se moški pojavi v suknjiči in kravati, tudi če na vabilu piše casual. Bela in črna sta barvi, ki za poroke nista primerni. Prav tako ne preveč sijoče in bleščeče obleke.

Pri izbiri barve za večerno obleko veliko žensk danes rado poseže po drznih barvah, kot so roza, modra, rdeča, vijolična … Sploh vijolična je zanimiva izbira, saj je kraljevska barva. Včasih je bila najbolj pogosta izbira barve za večerno obleko črna.

Večerne obleke se lahko nosijo tako z nizkimi kot z visokimi petami, pomembno pa je, da izberemo dogodku primeren stil. Če je dogodek bolj formalen, so vsekakor primernejše bolj razkošne tkanine, kot sta šifon in žamet, visoke pete in glamurozni dodatki. Če gre za manj formalen dogodek in bolj preprosto obleko, pa odlično delujejo tudi nizke pete.