Koliko časa zdržijo noži vrtnih kosilnic?

Pri izbiri, nakupu in uporabi vrtne kosilnice veliko pozornosti nedvomno namenimo življenjski dobi naprave, ki je pogosto en izmed ključnih dejavnikov odločitve za določen model. Če nameravamo izpostavljati vrtno kosilnico večjim obremenitvam in zahtevnejšim terenom, moramo na vzdržljivost še posebej paziti, pa tudi za manj zahtevno domačo rabo je smiselno izbrati kosilnico, ki bo svoje delo lahko opravljala skozi dolga leta. A pri izbiri vrtne kosilnice ne pazimo le na življenjsko dobo same kosilnice, dovolj pozornosti je treba posvetiti tudi posameznim elementom, še posebej tistim, ki so najbolj ranljivi.

Vrtne kosilnice imajo več posebej izpostavljenih sestavnih delov, a vsekakor so najbolj na udaru noži, ki pravzaprav skrbijo za košenje trave. Pri košenju zelenice moramo biti posebej pozorni, da kosilnico vozimo le po ustrezni travnati površini, če ne bodo noži hitro podlegli nepričakovanim materialom. V idealnih okoliščinah so noži zelo vzdržljivi in jih ne bo treba še kmalu menjati. Proizvajalci kosilnic večinoma priporočajo menjavo nožev vsaki dve leti, a ti v primernih okoliščinah zdržijo tudi več sezon. Po drugi strani pa noži pri večjih obremenitvah podležejo že veliko prej, morda že pri prvi uporabi, če nismo pozorni na to, kaj se skriva v travi.

Vzdržljivost nožev vrtnih kosilnic je odvisna še od tega, kako dobro skrbimo zanje. Ne le preventivno, kar vključuje uporabo na primernem terenu, temveč tudi pri redni uporabi in vzdrževanju po tem. Vsaj občasno je pametno nože očistiti in preveriti, ali so še v optimalnem stanju. Morda bo potrebno tudi brušenje ali drugi posegi. Te lahko večinoma opravimo kar sami, s tem pa podaljšamo uporabno življenjsko dobo nožev. Če pa na rezilu opazimo razpoke, bo treba nož zamenjati, enako velja, če je nož zvit ali celo zlomljen. Nemogoče je reči, koliko časa bodo zdržali noži vrtne kosilnice, lahko pa z ustrezno uporabo poskrbimo za to, da bo njihova življenjska doba kar se da dolga.