Čokoladne rolce

Čokoladna rolca je priljubljena sladica, ki je znana po svoji slastni biskvitni osnovi in bogatem čokoladnem nadevu. Po vsem svetu obstajajo številne različice te klasične sladice. V tem članku vam predstavljamo 10 najbolj znanih čokoladnih rolc, ki jih morate poskusiti.

  1. Švicarska rolada (Swiss Roll)

Švicarska rolada je klasična čokoladna rolca, ki izvira iz Evrope. Narejena je iz mehkega biskvita, polnjenega s smetano ali čokoladno kremo. Njena preprostost in izjemen okus sta jo naredila priljubljeno po vsem svetu.

 

  1. Francoski Bûche de Noël

Bûche de Noël, ali Yule log, je tradicionalna francoska božična sladica. Ta čokoladna rolca je izdelana iz biskvita, oblitega s čokoladnim maslenim kremom, pogosto okrašena z meringami in sladkornimi okraski. Je simbol prazničnega časa v Franciji.

 

  1. Avstrijska Sachertorte rolca

Navdihnjena z znamenito torto Sacher, ta rolca združuje bogat čokoladni biskvit z marelično marmelado in čokoladno glazuro. Je elegantna in razkošna sladica, ki prihaja iz Avstrije.

Celjska čokoladna rolca

Celjska čokoladna rolca je nastala okoli leta 1950, ko je slaščičar Markovič iz takratne Slaščičarne Na-Na prinesel recept iz Avstrije. Tam je bila znana kot “šamrola” ali “Schillerlocken”, vendar je v Celju dobila svoj unikatni pečat. Medtem ko šamrole izvirajo iz listnatega testa, je celjska rolca narejena iz posebnega krhkega orehovega testa, oblitega s čokolado, polnjenega s sladko smetani in posuta z oreščki.

celjska-čokoladna-rolca
celjska čokoladna rolca

 

  1. Japonska Matcha čokoladna rolca

Japonska Matcha čokoladna rolca združuje bogat okus temne čokolade z osvežilnim okusom matcha zelenega čaja. Ta rolca je znana po svojem edinstvenem okusu in zeleni barvi, priljubljena pa je v Aziji.

 

  1. Brazilska čokoladna rolca Brigadeiro

Navdihnjena z znamenitimi brazilski slaščicami brigadeiro, ta rolca je narejena iz bogatega čokoladnega biskvita, polnjenega s kondenziranim mlekom in čokolado ter posuta s čokoladnimi drobtinami. Je priljubljena zaradi svoje sladkosti in bogate teksture.

 

  1. Italijanska Tiramisu rolca

Italijanska Tiramisu rolca združuje klasične sestavine tiramisuja – maskarpone sir, kavo in kakav – v obliki rolade. Je prefinjena in priljubljena sladica, ki navdušuje ljubitelje kave in čokolade.

 

  1. Nemška Schwarzwaldska rolada

Schwarzwaldska rolada je navdihnjena s Schwarzwaldsko torto. Ta čokoladna rolca je polnjena s smetano in višnjevim nadevom ter obložena s čokoladnimi ostružki. Je bogata in sadno-čokoladna sladica, ki izvira iz Nemčije.

 

  1. Ameriška Devil’s Food rolca

Devil’s Food rolca je ameriška različica, znana po svojem temnem, bogatem čokoladnem biskvitu in polnilu iz čokoladne kreme. Je intenzivno čokoladna sladica, ki je priljubljena med ljubitelji čokolade.

 

  1. Španska Brazo de Gitano

Brazo de Gitano, kar pomeni “ciganska roka”, je španska različica čokoladne rolce. Narejena je iz mehkega biskvita, polnjenega z različnimi kremami, vključno s čokoladno. Pogosto je obložena s sladkorjem v prahu ali čokoladno glazuro.

 

  1. Filipinska Brazo de Mercedes

Brazo de Mercedes je filipinska različica čokoladne rolce, ki je narejena iz merenga in polnjena s kremo iz kondenziranega mleka. Čeprav ni tradicionalna čokoladna rolca, jo pogosto prelivajo s čokolado za dodaten okus.