Električni pastir za velike pašnike

Že dolgo ne potrebujemo več pastirjev, ki bi pazili živali na paši. Travniki so ograjeni, za red pa skrbi električni pastir, ki je pri svojem delu izredno učinkovit in zelo zanesljiv. Na ta način si delo pri paši živine bistveno poenostavimo, saj tovrsten pašni pastir deluje noč in dan, ne zahteva posebne pozornosti in nasploh ne povzroča omembe vrednih težav. A to velja le v primeru, da je izbrana pašna oprema kos nalogi. Pri večjih pašnikih se kaj lahko zgodi, da pašni pastir ne bo dovolj zmogljiv za takšne dimenzije, prav tako bo treba nekaj več pozornosti nameniti sami ogradi.

Pašni pastir mora biti dovolj zmogljiv, da lahko pošilja električne impulze po celotni dolžini ograde. Veliko je torej odvisno že od tega, kakšen električni pastir izberemo. Pozorni moramo biti na kar nekaj dejavnikov, predvsem pa sta pomembna podatka o napetosti toka in jakosti impulzne energije. Prav ta podatka pa sta seveda odvisna še od tega, kakšne živali nameravamo pasti znotraj ograde. Za velike pašnike se priporoča električni pastir z impulzno energijo nad 5 J, napetost pa naj znaša vsaj 2000-3000 V.

Samo električni pastir ni edini element, ki mora biti prilagojen večjim obremenitvam in zahtevam daljše ograde, tudi preostala pašna oprema mora ustrezati tem merilom. Sama žica mora biti dovolj vzdržljiva, da lahko prenaša močnejši električni tok na daljše razdalje, zelo pomembno pa je, da je kar se da dobro prevodna. O tem se prepričamo tako, da ugotovimo upornost žice, ki pri dobrih žicah ne doseže 0,5 Ohm na meter.

Da bo pašna oprema res učinkovita tudi na večjih pašnikih, moramo nadalje poskrbeti še za detajle. Učinkovitost električne ograje ogroža podrastje, visoka trava, veje in drugi vsiljivci, na večjih površinah mora imeti pašni pastir tudi učinkovitejšo ozemljitev. Poleg tega upoštevajmo, da ograja z več žicami za električni pastir prinaša še dodaten izziv in je treba predvideno dolžino zmnožiti.