Sončni kolektorji in pridobivanje elektrike

socni kolektorjiTopla voda je nekje na vrhu naših potreb. Prav tako dobro se lahko tuširamo tudi z ledeno, a zaradi udobja nam ni težko vsak mesec plačevati za njeno ogrevanje. Ogrevamo jo lahko z elektriko, s kurilnim oljem, plinom ali katerim drugim energentov. Lahko pa nam jo preko sončnih kolektorjev ogreje sonce. Cena sončnih kolektorjev je bila dolgo zelo visoka. Najprej so jih uporabljali v vesolju. NASA in podobni uporabniki so brez težav plačevali visoko ceno za najboljšo možno kvaliteto in izkoristke. Šele kasneje so začeli razmišljati tudi o manjših uporabnikih. Za gretje vode za tuširanje v planinski koči zadoščajo cenejši kolektorji kot za vesoljske postaje. Cene solarnih inštalacij še vedno padajo in so danes dosegljive vsem, ki jih zanima samooskrba s toplo vodo. Možni so tudi kombinirani sistemi. Na streho namestimo panele z sončnimi kolektorji in še take s sončnimi celicami za fotovoltaiko. Tako nam bo doma udobno tudi če bo celo mesto brez elektrike.

Ne samo sanitarno vodo, z sončnimi kolektorji lahko ogrevamo celo hišo. Da pa to dosežemo potrebujemo sončne kolektorje, ki bodo delovali tudi, ko pogoji ne bodo idealni. Nekateri kolektorji delujejo tudi kadar vreme ni sončno. Da lahko čim več toplote pride od kolektorjev do zalogovnika, morajo biti tudi vmesne cevi primerno izolirane.

Pred montažo sončnih kolektorjev pa se moramo vprašati, če je naša hiša sploh na primerni lokaciji. Sistem bo deloval najbolje, če ste doma na Primorskem. Ne smete bivati na senčni lokaciji. Že senca, ki redno del dneva pada na kolektorje, bo povzročila izgube. Najbolje je, če so paneli obrnjeni proti jugu.

Stroški investicije v sončne kolektorje se povrnejo v nekaj letih. Življenjska doba tovrstnih sistemov je ocenjena na trideset let. Poleg gretja sanitarne vode in ogrevanja hiše lahko dodatne sončne panele uporabljamo tudi za gretje bazena. Ne samo astronavti na vesoljskih postajah, danes lahko solarno energijo uporabljamo vsi.