Srečanje nobelovih nagrajencev za mir

Nobelovi nagrajenci za mir so se v okviru dogodka »Maribor za mir – Nobelovi nagrajenci za mir v Mariboru« srečali na skupni novinarski konferenci in panelni diskusiji z naslovom »Zakaj dialog in solidarnost v globalni krizi?« Udeleženci Njegova svetost Dalajlama, dr. Rigoberta Menchú Tum, prof. Muhammad Yunus in prof. dr. Lučka Kajfež Bogataj so izpostavili pomen solidarnosti, sočutja in osebne odgovornosti tako vsakega posameznika kot celotne družbe za uspešno reševanje izzivov, s katerimi se dandanes soočamo v svetu. Po njihovem mnenju je čas za drugačen pogled, drugačen pristop ter predvsem aktivno iskanje pravih rešitev.

Zdaj je čas za sočutje, prijaznost, optimizem in kakovostno izobraževanje. Pa tudi za zavedanje, da smo ljudje socialna bitja, ki živimo v skupnosti in smo odvisni drug od drugega. Zato je nujno, da rešujemo težave preko dialoga. Govorci so zaključili, da prihodnost sloni na mladih, ki naj ne ponavljajo in ne posnemajo starih vzorcev. Prevzamejo naj odgovornost in prazen prostor, ki prihaja, zapolnijo s svojo vizijo, dolgoročnim, altruističnim ter holističnim razmišljanjem. Le to lahko prinese rešitve, ki naj pomenijo zmago za vse udeležene strani. Panelno diskusijo je vodil dr. Rudi Rizman.

Po panelni diskusiji v Slovenskem narodnem gledališču Maribor so se Nobelovi nagrajenci za mir udeležili slavnostnega odkritja slike v Miklošičevi ulici, ki so jo mesec dni ustvarjali priznani irski umetniki »The Bogside Artists«.
Maribor, 16. maj 2012