Tečaj jadranja

jadranje

Tečaji jadranja se delijo glede na stopnjo znanja, ki ga o jadranju že imate. Šole jadranja nudijo podobne tečaje, ki se v večini primerov delijo na začetne ter nadaljevalne tečaje. Vsekakor je čisto drugačen občutek, če dejansko prespite na jadrnici ter po svoje ‘zaživite’ z njo. Na nadaljevalnem tečaju jadranja inštruktor preda tečajniku dovolj znanja, da se le-ta lahko odpravi na jadranje samostojno.

Tečajnik je po končanem tečaju seznanjen z delovanjem jadrnice, s tehnikami jadranja, nastavljanjem jader, izplutjem, pristajanjem, navigacijo ter meteorologijo. Dober jadralec mora biti pripravljen pravilno reagirati v vseh vremenskih pogojih tako podnevi kot tudi ponoči.

Če imate še večje ambicije, pa se lahko odločite tudi za tečaj skiperja, ki je dejansko odgovoren za celotno posadko kot seveda tudi za jadrnico. Nekatere jadralne šole nudijo tudi regatni tečaj, ki pa se ga lahko udeležite, če je vaše znanje o jadranju vsaj na stopnji nadaljevalnega tečaja jadranja. Številne šole ponujajo v svojih programih tudi križarjenja. Z udeležbo na križarjenjih lahko še dodatno utrdite že pridobljeno znanje.

Tečaj jadranja se lahko izvaja vsak dan po nekaj ur, še bolje pa je, če se z inštruktorjem odpravite z jadrnico za nekaj dni po morju.