Kisikova terapija pomaga pri kronični obstruktivni pljučni bolezni

Če imate vi ali vaša bližnja oseba kronično pljučno bolezen, ste morda že slišali za terapijo s kisikovo komoro. Kisikova terapija s kisikovo komoro vključuje vdihavanje čistega kisika v posebni komori, kar lahko pomaga izboljšati simptome bolezni, kot so KOPB, pljučnica in astma. Kisikova terapija s kisikovo komoro je varen in učinkovit način za povečanje količine kisika v krvi, kar lahko pomaga izboljšati vaše splošno zdravje in počutje. Če razmišljate o tej vrsti zdravljenja, vam predstavljamo, kaj morate vedeti o tem, kako deluje in kaj lahko pričakujete.

Kaj je zdravljenje s kisikovo komoro?

Terapija s kisikovo komoro je znana tudi kot hiperbarična kisikova terapija. Tovrstna kisikova terapija vključuje dihanje v 100-odstotno čistem kisiku v posebni komori, v kateri je tlak dvakrat do trikrat višji od običajnega atmosferskega tlaka. Deluje tako, da poveča količino kisika v krvi, kar lahko pripomore k boljšemu celjenju tkiv in boju proti okužbam. Kisikova terapija se uporablja tudi za zdravljenje drugih bolezni, kot so Alzheimerjeva bolezen, travmatična poškodba možganov in možganska kap.

Kakšne so prednosti zdravljenja s kisikovo komoro?

Kisikova terapija s kisikovo komoro ima veliko potencialnih koristi. Dokazano je, da ta vrsta zdravljenja izboljša simptome KOPB, vključno s težkim dihanjem in utrujenostjo, pomaga pri celjenju ran, vključno s tistimi ki se počasi celijo, zmanjšuje vnetja, se bori proti okužbam in izboljša kognitivne funkcije. Terapija s kisikovo komoro je varno in učinkovito zdravljenje za številne ljudi. Vendar se je pomembno, da se pred začetkom te vrste zdravljenja posvetujete z zdravnikom, da se prepričate, da je terapija primerna za vas.

Kako deluje zdravljenje s kisikovo komoro?

Med terapijo boste v posebni komori vdihavali 100-odstotni čisti kisik. V komori bo tlak dvakrat do trikrat višji od običajnega atmosferskega tlaka. Povečanje tlaka pripomore k lažjemu raztapljanju kisika v krvni obtok. Kisikova terapija se lahko izvaja ambulantno ali kot del bolnišničnega zdravljenja. Večina seans traja približno 90 minut, vendar to se lahko razlikuje glede na vaše stanje.