Srebrni uhani in srebrne zapestnice

uhani-srebrni-zlatarnaSkoraj vsaka ženska, ki nosi nakit ima poleg verižice in prstanov v predalu shranjene tudi kakšne zlate ali srebrne uhane. Uhani, pa naj si gre za zlate ali tiste iz srebra, ki jim pravimo preprosto srebrni uhani, so vsekakor modni dodatek, ki ga sodobna in moderna ženska mora imeti.

Kaj so pravzaprav uhani?
Uhani so vrsta nakita, ki se nosi na ušesu. Njihova oblika je lahko preprosta ali pa bogato okrašena z dragocenimi kamni, lahko so daljši ali čisto majhni. Daleč nazaj v zgodovini so bili uhani narejeni predvsem iz kosti, lesa, školjk in kamnov. Uhane najprej nosili tako moški kot ženske. Najprej so bili uhani kot nekakšen amulet za katerega so ljudje verjeli, da jih ščiti brez boleznijo ušes in oči. Kasneje so ta kos nakita začele uporabljati izključno ženske. V poznem srednjem veku so se uhani ponovno pojavili pri moških, predvsem pri tesarjih in mornarjih. V današnjem času se uhani pri večini moških, ki nosijo uhane, pojavijo zgolj na enem ušesu.

Replike starih uhanov

srebrne-zapestnicePred dobrim letom smo v medijih lahko zasledili, da je puljski zlatar Džinič izdelal repliko več tisoč let starih uhanov, najdenih v bližini srednjeveškega mesta Dvigrad v Istri. Originalni uhani so bili sicer izdelani iz brona, puljski zlatar pa je izdelal replike uhanov v zlati, srebrni in rožnato zlati različici (ang. Rose gold). Vsakemu kosu uhanov je namenil od 4-5 ur dela. Prav vse replike uhanov, ki jih je izdelal, so narejene ročno. Tako lahko ženske, ki kupijo uhane pri puljskem zlatarju uživajo v kosu (pra)zgodovinskega nakita, ki je bil s strani spretnih in potrpežljivih rok puljskega zlatarja narejen in dodelan za današnji čas. Uhane, ki tehtajo 4 grame je možno kupiti v trgovini s spominki Arheološkega muzeja, na Brionih in v več specializiranih zlatarnah v okolici Pule. Čeprav so originalni uhani stari stoletja, so replike takšnih uhanov danes spet v modi.

Filigransko narejeni zlati in srebrni uhani, obeski, srebrne verižice, srebrne zapestnice in prstani so pravzaprav veliko več kot nakit. Replike zgodovinskih primerkov imajo v sebi neko zgodbo, nek čustveni in estetski pomen. Verjetno malokatera dama ob nošenja takšnega nakita ostane ravnodušna, saj se zavedajo, da okoli vratu, na prstih ali ušesih nosijo približno enako kose nakita kot so jih pred stoletji nosile njihove predhodnice in da so v bistvu ti kosi nakita kot nekakšni večni simboli s kančkom tradicije iz bogate zgodovine.