Promocijska darila

promocijska-darilaPrejemniki daril velikokrat bolj kot vrednost prejetega poslovnega darila cenijo izvirnost darila. Pri podeljevanju poslovnega darila moramo upoštevati kako pomemben za podjetje je prejemnik darila in v kako pristnem odnosu smo z njim. Promocijska darila podeljujemo potencialnim in obstoječim strankam v reklamne namene. Največkrat so to kakšni vžigalniki, obeski za ključe, kuliji, koledarji. Malenkost dražja  promocijska darila so razni tekstilni izdelki kot so majice in kape. Vsi ti promocijski izdelki imajo odtisnjen, nalepljen, graviran, logotip podjetja.

Poslovna darila podarjajo običajno zaposleni na odgovornejših delovnih mestih. Zaželeno je, da se prejemnik darila razveseli, da mu ustreza, da ima zanj uporabno vrednost in da se mu darilo vtisne v spomin. Darila lahko izročimo tako, da jih pošljemo preko pošte ali preko kurirja. Seveda je veliko bolje, če poslovno darilo izročimo prejemniku osebno. Poslovno darilo lahko izročimo na obisku v podjetju, na poslovni večerji, na zasebnem obisku pri poslovnem partnerju. Ob izročitvi darila je potrebno izreči tudi primerne besede, zato se je potrebno pripraviti tudi na ta del. Sploh če moramo pred podelitvijo darila imeti še kakšen poseben slavnostni govor pred večjim številom oseb. Stvar bontona v naših krajih je, da darilo odpremo takoj, ko ga prejmemo.

To pravilo pa ne velja, ko je pri obdarovanju prisotnih več oseb in ko prejmemo večje število daril naenkrat. V kolikor prejmemo darilo po pošti, je zaželeno, da se pošiljatelju ustno zahvalimo prek telefona ali pisno prek pisma. Pri podeljevanju poslovnih daril velja dobra mera previdnosti, saj velikokrat obstaja tanka ločnica med tem kaj je poslovno darilo in kaj podkupnina. Sprejemanje daril je namreč kaznivo dejanje, v kolikor dobimo darilo z namenom sklenitve oz. izvedbe določenega posla. Poslovno darilo se podari zaradi izkazovanja pozornosti do poslovnega partnerja. Podjetja največkrat kupijo poslovna darila pri podjetjih, ki so specializirana za prodajo poslovnih daril. Najlažje se do teh podjetij pride z iskanjem prek Googla.